Traffic Elements

Roundabout - Entrance to proposed parking deck

Roundabout - Entrance to proposed parking deck

Traffic Flow - Within the parking deck (AutoCAD)

Traffic Flow - Within the parking deck (AutoCAD)

Site Configuration - Total layout of proposed parking deck

Site Configuration - Total layout of proposed parking deck

Site Location - West Campus (NCSU Master Plan)

Site Location - West Campus (NCSU Master Plan)

Roundabout - Entrance to proposed parking deckTraffic Flow - Within the parking deck (AutoCAD)Site Configuration - Total layout of proposed parking deckSite Location - West Campus (NCSU Master Plan)

Transporation Senior Design

For our Senior Design Project, the efforts of Traffic Engineering and Structural Engineering were combined to design a parking deck for the West Lot at NC State University. We created a pseudo-company titled Blue Steel Deck Design and began work. Our transportation team analyzed current and projected traffic counts on the surrounding areas. We worked closely with the structural team, as column location would ultimately decide traffic flow and parking placement.

The goal for West Deck was to encourage direct vehicle connections to surrounding streets and to discourage unnecessary vehicle routes through campus. Utilizing context sensitive solutions (CSS), we developed a number of alternatives and proposed the best one.

Our final design was a two-deck system that handled a large portion of it’s traffic with a roundabout. The deck system included areas for retail to provide a place for lunch for the administrative buildings that surround the deck. By far one of the neatest projects I’ve worked on, we included revolutionary deck ideas including showers, bicycle lockers, and ideas for LEEDS certification including a rain cistern.

Horizontal and Vertical Alignments

As a prerequisite for Senior Design, the following project was completed in Traffic Engineering I:

Objective: Design a bypass around Rolesville, NC which will become a portion of a proposed widened US 401. Minimize the effects of the bypass on the surrounding residential areas. Design should include horizontal and vertical alignments.

Solution: Our final design was an approx. 5.5 mile bypass that minimized residential impacts.